Het Amerikaanse Zenefits biedt het midden- en kleinbedrijf in de VS gratis hrm-software aan. Het bedrijf groeit stormachtig: woensdag maakte het bekend 500 miljoen dollar aan investeringen te hebben opgehaald.

Daarmee is de startup nu, twee jaar na de oprichting, naar schatting 4,5 miljard dollar waard, schrijft TechCrunch.

Zenefits is een software-bedrijf, maar verkoopt geen software. Het bedrijf wil als een geautomatiseerde personeelsafdeling functioneren voor kleine en middelgrote bedrijven die er zelf geen kunnen betalen. Zenefits’ gratis software helpt mkb-ondernemers met werving, salaris- en verlofadministratie, en collectieve ziektekostenverzekeringen.

Assurantiemakelaar

Met die laatste component verdient het bedrijf z’n geld. Zenefits treedt namelijk ook op als een soort online assurantiemakelaar, schrijft The Wall Street Journal. De software helpt werkgevers om een collectieve zorgverzekering uit te kiezen. In ruil daarvoor krijgt Zenefits een commissie van de verzekeraars.

Inmiddels maken meer dan 10.000 bedrijven gebruik van Zenefits. Ongeveer 70 procent van het werknemersbestand van de gemiddelde klant kiest voor een zorgverzekering via de werkgever, en iedere werknemer brengt zo’n 450 dollar per jaar binnen, zegt het bedrijf. Volgens het bedrijf beheert het nu meer dan 700 miljoen dollar aan verzekeringspolissen.

Geen winst en hoge kosten

Oprichter en topman Parker Conrad is van plan om de stormachtige groei door te zetten, maakt hij duidelijk. Maar hij heeft wel wat hindernissen te overwinnen. Zo slurpt Zenefits tot nu toe geld op. Volgens bronnen van TechCrunch kan het verlies oplopen tot 100 miljoen dollar in 2015.

Conrad wil bovenop de huidige 1000 werknemers de komende drie jaar nog eens 1300 man werven. De jaaromzet van 20 miljoen dollar nu moet tegen januari 2016 zijn gegroeid naar 100 miljoen dollar.

Argwaan bij verzekeringsagenten

De snelle groei van Zenefits wekt argwaan bij toezichthouders en gevestigde partijen in de branche. Volgens Amerikaanse wetgeving mag een assurantiemakelaar geen korting geven aan klanten voor het afnemen van producten. In plaats van korting geeft Zenefits nu software weg, redeneren sommigen.

De staat Utah dreigde een wet aan te nemen die Zenefits verplichtte om kosten in rekening te brengen voor het gebruik van zijn software. Maar de staat trok de wet toch in. Volgens Conrad was die wet er gekomen door lobbywerk van verzekeringsagenten.

Grote steunpilaar van Conrad is durfinvesteerder Andreessen Horowitz. In geen andere startup stak het fonds sinds de oprichting in 2009 zoveel geld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl